Vårt daglige brød

Det lages mat. Midt i Oslo. Mye mat. Langs Akerselva.

Hvem skulle trodd det?

I en tid der det meste produseres i Kina. Eller Latvia. Eller i et annet lavkostland.

Og det er ikke bare litt mat. Som i en snackbar. Eller en kebabsjappe.

Nei, da - det lages store mengder med mat. Sunn mat. God mat. Av korn. Som bakerne kan lage brød av. Mange brød. Hver dag lages det hvetemel nok til å produsere over 600,000 brød. Eller ett brød per innbygger i Oslo omtrent. 365 dager i året.

Og kornet hentes rett utenfor Oslo. I Akershus, Østfold, Vestfold, Buskerud og av og til langveis fra - fra Hedmark. Hvis det ikke regner bort, da. Kornet altså. Da hentes det med båt. Til Vippetangen. I Oslo.

Midt i Oslo produseres det altså nok mel til å lage 250 millioner brød. Og enda flere matpakker. Hvert år. Dette har blitt gjort i over 125 år.

Grunnlaget for vårt daglige brød legges altså midt i Oslo. Langs Akerselva.

Unntatt brødene som er stekt i butikken, da. De er importert. Som frossen deig fra et eller annet lavkostland.

5 kommentarer

staleg

14.09.2017 kl.14:25

"Grunnlaget for vårt daglige brød" legges vel på bondens åkrer?

Foredlingsprosessen starter lenge før kornet ankommer bakeriene som mel.

Remi Goulignac, United Bakeries

14.09.2017 kl.17:12

Hei Anders,

Som Norges største produsent av butikkstekte brød finner vi grunn til å korrigere noen faktaopplysninger i blogginnlegget ditt. Vi i United Bakeries baker alt fra halvstekte «bakeoff»-brød som fryses og stekes ferdig i butikk, til håndverksbakte brød som selges ferske i butikk og bakerier samme dag de er bakt. Etter det vi kjenner til er mer enn 9 av 10 butikkstekte brød i Norge bakt i Norge. De importerte brødene er i hovedsak produsert i Frankrike, et land hvis brødkultur og brødprodukter har inspirert norske produsenter og bakere til en betydelig kvalitetsøkning av brødproduksjonen de siste 25 årene. Billige og lette kneipbrød har blitt erstattet med kvalitetsbrød.

Du skriver at «hver dag lages det hvetemel nok til å produsere over 600,000 brød». Vi synes det hører med til historien å si at under 50% av norskprodusert hvete de siste 5 årene har gått til matproduksjon. Resten går til dyrefor grunnet for lavt proteininnhold. Importandelen av mathvete varierer fra år til år slik du skriver, og andelen importert hvete er ca 40 % i snitt. Vi i United Bakeries er opptatt av å kjøpe gode råvarer, og gleder oss over at norske bønder stadig produserer korn av bedre kvalitet.

Vi har også lyst til å minne om at internasjonal handel er en nødvendig forutsetning for arbeidsplasser og velferd ? også i Norge. La oss heller ha fokus på de mulighetene dette gir oss fremfor å sette et negativt fokus på importerte bakevarer. Eksporten av norske bakevarer har økt betydelig de siste årene. Dette gir norske arbeidsplasser og inntekter til Norge, og kommer både norske bakere, kornbønder og matmøller til gode.

Mvh Remi Goulignac

United Bakeries

Anders Nordstad

14.09.2017 kl.18:07

Hei Remi! Det var på ingen måte en hensikt å snakke ned bakevarer, men en kjapp titt i tollstatistikken viser at importen av brød har økt med 150% siden 2000 og at importen av deiger nå er mer enn 6 ganger så høy. Og så mye har ikke markedet for bakevarer økt. Vil jeg tro. Jeg er selvsagt enig at vi må ha handel, men det er faktisk mulig å dyrke alt matkornet man trenger i Norge. Og det burde man satse enda mer på. Så vet vi jo alle som bor i dette landet at værgudene kan være lunefulle og da trenger vi å importere de kvaliteter vi må supplere med. For å lage gode brød!

Remi Goulignac, United Bakeries

14.09.2017 kl.21:11

Hei igjen Anders,

Vi har ikke skrevet at du snakker ned bakevarer, men at blogginnlegget ditt inneholder feil i forhold til beskrivelsen av butikkstekte brød. Disse brødene er ikke importert som frossen deig fra «et eller annet lavkostland», men er i bakt og halvstekt i norske bakerier, sjokkfryst til minus 50 grader, og deretter distribuert og stekt ferdig i butikkene, innen 4 uker etter produksjonen. Butikkstekte brød står kvalitetsmessig ikke tilbake for annet brød, men kan tvert imot være ferskere enn annet brød som selges i butikkene.

Vedrørende tollstatistikken du viser til så leser du nok denne feil, eller så har du hentet tallene fra artikler på nettet hvor statistikken er brukt feil. Det kan ikke settes likhetstegn mellom brød og en stor mengde varer som omsettes i Norge etter å ha vært fortollet inn som bearbeidede jordbruksvarer, eller såkalte RÅK-varer. Dette omfatter produkter som pasta, frokostblandinger, kaker, kjeks, knekkebrød, pizza og pizzabunner, sauser mv., og er åpenbart ikke et relevante tall om man omtaler import av brød. Veksten de siste årene har kommet fra import av pizza og deigemner for pizza.

Poenget vårt er at butikkstekte brød i all hovedsak er brød produsert i Norge av høy kvalitet. Melet er kjøpt fra norske matmøller. Så får det være opptil norsk landbruk (og værgudene) å produsere mel med tilstrekkelig bakeevne.

Mvh Remi Goulignac

United Bakeries

Anders Nordstad

15.09.2017 kl.10:26

Hei Remi! Send meg gjerne din mail-adresse, så kan jeg sende deg hele tallgrunnlaget fra SSB. Tror ikke jeg feiltolker dette.

Skriv en ny kommentar

hits