Bærekraftig mat?

Jeg traff et menneske i dag. Et ungt menneske. Mye yngre enn meg. Uten at det skal så mye til. Og uten at det har noe med saken å gjøre. For vi var begge nysgjerrige. Skulle det vise seg. Og usikre. Usikre på hva som er rett og galt. Hva som er lurt og ikke lurt. I forhold til mat. Til produksjon av mat. Bærekraftig mat. Finnes det i det hele tatt noe som kan kalles bærekraftig mat? Eller er uttrykket en selvmotsigelse? Finnes det bare grader av bærekraft? På en skal fra 1 til 10. Eller fra 1 til 100. For den sakens skyld.

For sikkert er at all den maten vi mennesker trenger skaper problemer for klimaet på jorden. Uavhengig av hvordan denne maten produseres. Uavhengig om det er jordbruk i små-, middels- eller storskala. Og uavhengig om den produseres økologisk, "semi-økologisk", konvensjonelt eller industrielt - med eller uten GMO. Noen vil hevde at småskala økologisk planteproduksjon er bærekraftig, mens andre vil hevde at dette bare er tøys - for så mye dyrkbar mark finnes ikke i verden til å dekke matbehovet på denne måten. Altså ikke bærekraftig. For menneskeheten.

Så kanskje det bare er for mange av oss? Mennesker, altså. Kanskje det er derfor maten må produseres på en måte som er lite bærekraftig? Eller sagt på en annen måte - er det bærekraftig med så mange mennesker på jorden?

Eller kanskje fatter'n hadde rett, likevel? Når han noe kynisk hevdet at: "Det er alltid nok mat - til de som overlever!"

2 kommentarer

Tikktakk

19.08.2017 kl.02:10

Bingo! Vi er altfor mange, og vi er en altfor stor belastning på denne kloden. For mange år siden var det ikke PK å hevde noe sånt, men nå er det flere og flere som har skjønt det.

Vi utrydder vårt eget livsgrunnlag, og dermed oss selv. Og kanskje det er like greit, så får man håpe at NOE overlever her. Det bør bare ikke være mennesker. Vi bør heller ikke bli i stand til å overta en annen klode og begynne samme destruktive adferd der. Og ikke tro MDG har løsningen....

Det er for sent. :) Men jeg lever så pent jeg kan imens, så ikke min adferd setter for dype spor.

GetReal

20.08.2017 kl.00:21

Vi diskuterer klima og miljøtiltak hver dag, men sjelden årsaken til problemet som du tar opp her. Dessverre, for en planlagt befolkningsreduksjon ville løst mye og vært human. Men det kommer antagelig ikke til å skje, for da måtte alle land gitt opp mye av velferden vi har idag. Hvis vi fikk færre barn ville vi fått en ekstremt lav andel i arbeidsfør alder og en ekstrem overvekt eldre, langt flere enn vi planlegger for idag. Derfor føder vi barn, de jobber, og befolkningsreduksjonen vil bli inhuman i form av sultkatastrofer og sykdommer. Kanskje.

Skriv en ny kommentar

hits