Og det er dumt. Punktum.

"Regjeringen ønsker et kostnadseffektivt landbruk", sier regjeringen. På regjeringen.no.

Men hva i huleste mener regjeringen med dette? Egentlig? Mener de et landbruk og en matforsyning der alle kjenner prisen på alt, men ingen kjenner verdien av noe? Og hvor effektivt skal det være? Holder det at kyllingene øker vekten sin 50 ganger i løpet av den lille måneden de lever? Eller skal vi få det opp i 60? Eller 80? Som er mye mer kostnadseffektivt. Og hvorfor skal ikke kuene gjøre det samme? Hvorfor skal kuene kaste bort store deler av sommeren på å vandre ute i det fri? Og spise gress? Når de kunne stått inne og blitt stappet fulle med soya fra Brasil. Og palmeolje fra Indonesia. Det er nemlig mye mer kostnadseffektivt. Verdiløst, men kostnadseffektivt.

Så hva mener regjeringen med et kostnadseffektivt landbruk?

Dansk landbruk er kostnadseffektivt. Og konkurs. Dansk landbruk er kostnadseffektivt. Og ikke bærekraftig.

For meg høres kostnadseffektiviteten regjeringen snakker om ut som ren svada. Sludder og pølsevev. Ord uten innhold. Eller mening. Og slike ord er overflødige. Slike ord gjør Norge fattigere! Slike ord gjør norsk landbruk mindre verdifullt. Og det er dumt. Punktum.

10 kommentarer

Tobben

16.08.2017 kl.05:58

Kort og konsis herlig forløsende kommentar om norsk landbruk. Innertier. Norge må velge en annen retning enn dagens. Da er oppskriften en annen enn den økonomene i Ap, H og Frp kan tilby.

Bonzibuddy

16.08.2017 kl.08:46

...svada fra landbrukets selvutnevnte høye beskytter Nordstad. Ta'rei ei bolle og legg ned bloggen er du snill. Punktum.

Niri Baklid

16.08.2017 kl.09:34

Anders Norstad uttrykker veldig presist stemninga blant bønder rundt i heile landet akkurat nå.

Denne regjeringa ved eks-landbruksminister Listhaug og landbruksminister Jon Georg Dale vil ha alt så stooort. Mjølkekoten vart dobla frå 450.000 kg pr. år til 900.000. Det er ikkje nok å ha 50 mjølkekyr. Dei må ha 100 pluss.

Det er ikkje nok at kyrne et gras på bøndenes egne areal. Dei kjører for lange vegar - og møkk attende.

I tillegg må Listhaugs og Dales kyr forast med mengder av soyamjøl frå Brasil.

Med Nordstad: Og det er dumt. Punktum

Per

16.08.2017 kl.10:09

Bøndene taper terreng på alle fronter. Det er slikt som skjer når man ikke lenger verdsetter det norske. Bøndene stemmer for innvandring og utvanning av kulturen, og da må de regne med at det samme skjer i deres egen hage også, ikke bare i Oslogryta.

Jordbærbøndene forsvinner også, de blir utkonkurrert av innvandrere som har tatt over alle plassene for sommerboder. De overbyr de norske, korrupte senterledere/bensinstasjonseiere tar som regel høyeste svarte bud for plassen. De fleste av jorbærselgende innvandrere selger kun kontant, har ingen kontantkvittering og en sjelden gang bankterminal. Skatt Øst, som ved skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt øst, som er godt kjent gjennom media for forfølge prostituerte for moms og skatt gjør ingenting. 10.000 tonn jordbær blir årlig importert og en god del av disse blir solgt svart til uvitende nordmenn som tror de flotte bærene på størrelse med plommer er norske. De fleste av disse bærene blir det heller ikke skattet av siden Skatt Øst har sommerferie i denne perioden, selv om jordbærsesongen nå enkelte steder varer helt fra 1. juni til langt ut i september. Pga. importerte "norske" bær og ivrige selgere som ønsker fylle lommene.

Hadde det norske folk brydd seg mer om det norske og sine egne hadde nok samfunnet blitt bedre, samt forholdene for bøndene det samme.

Tony Aandahl

16.08.2017 kl.11:26

Hovedinnlegget fikk meg til å skjene til 70 tallets Albania.Ja Danmarks landbruk er nesten konkurs og ikke bæredyktig.Hva har vi her hjemme , jo et landbruk der bøndene store deler av året er selvstendig næringsdrivende, men hver vår definerer de seg som "lønnsmottakere", ja med staten som arbeidsgiver.Den norske bonden får idag 60 % av sin inntekt direkte fra staten via div.tilskudd og støtte ordninger.Samtidig lar vi beitenæringen ilag med Jeger og Fisk ta eiendomsretten over all utmark, og vil ha bort alt som kan forstyrre det de driver med .Norges bondelag og det like tror at høye toll murer og restriksjoner på import vil berge norsk landbruk.Respirator tenkning kaller jeg det, norsk landbruk må stå på egne bein i konkurranse med importen, og det ikke på pris men på kortreisthet og kvalitet.Når man her var så raske til å dømme dansk landbruk nord og ned, sjekk hva som vokser mest i Danmark, jo salget av økologiske landbruksvarer produsert i Danmark.Fri gris , foretrekkes fremfor industrigris.Dette kan vi få til i Norge også, men da må bondestanden opp av sutregropa.

Thor

16.08.2017 kl.14:07

For meg høres det ut som Nordstad er partisk og snakker rent sentiment, uten konkrete fakta å vise til og ren svada. Sludder og pølsevev. Ord uten innhold. Eller mening. Og slike ord er overflødige. Slike ord gjør Norge fattigere! Slike ord gjør norsk landbruk mindre verdifullt. Og det er dumt. Punktum.

Thomas

16.08.2017 kl.14:11

Hadde de danske bøndene fått de samme subsidiene som norske bønder hadde de, med sitt kostnads nivå, produsert mye mer bærekraftig enn norske bønder.

Børge Kolstad

16.08.2017 kl.14:16

Påstanden om at dansk jordbruk er konkurs virker

uriktig og er ikke underbygget. Bloggen din virker desverre som en blanding av påstander og faktafeil.

Den er ikke troverdig, og fremmer ikke norske bønders sak!

Ronny

16.08.2017 kl.14:51

Så du mener at norsk landbruk er så effektivt som det går an? Som det er fysisk mulig? Vi etterstreber kostnadskontroll og effektivitet der vi bruker av fellesskapets penger, hvorfor skal ikke bøndene måtte gjøre det samme? De må gjerne jobbe ineffektivt, bare ikke forvent stønad fra meg!

I følge denne rapporten, https://www.bondelaget.no/getfile.php/13684616/Bilder%20fylker/S%C3%B8r%20-%20Tr%C3%B8ndelag/Dokumenter/Rapport%20studietur%20Tyskland%202014%20f%C3%B8rste%20utkast.pdf har hver bonde i Tyskland 230 kyr i 2014. Hva ligger vi på i Norge? 30 kyr? Skal man bruke av fellesskapets penger får man også leve etter de krav pengene medfører, slik de må i skolevesenet, helsevesenet, kommunene, osv.

16.08.2017 kl.16:19

Noen vil ha dyr mat, som Anders Nordstad.

Selv vil jeg gjerne ha billig, god mat, slik som man lager i andre land. Hvis hovedprinsippet i norsk landbruk skal være at maten skal lages minst mulig effektivt og med flest mulig milliarder i statsstøtte så foretrekker jeg heller å kjøpe maten min fra utlandet.

La folk velge selv.

Skriv en ny kommentar

hits