Handlegater i London

Norge er et rikt land. Et nyrikt land. Vi kjøper handlegater i London.

Det gjorde ikke fatter'n.

Fatter'n min vokste opp på poteter, elgkjøtt, ørret, grøt og melk. Og andre ting naturen og landbruket i Østerdalen hadde å by på. Det var ingen overflod av mat. Heller. Men han klarte seg. Om vinteren brukte han ullundertøy. Som ble vasket akkurat når det hadde sluttet å klø. Fatter'n døde i 1994. Og spiste aldri Taco. For middag uten poteter var ikke middag. I hans verden.

Dette kan vi le av. I dag. Selvsagt kan vi det. Selv om det bare er en generasjon siden.

Men det er én ting vi ikke kan le av. Som ingen mennesker kan le av.

Denne ene tingen er mat. Proteiner, karbohydrater, fett, energi og de greiene der. Som er minst like viktig som tilgang på rent vann.

Selvforsyningsgraden på mat i Norge er under 40 prosent. Og dette tallet er en sannhet med modifikasjoner.

For at norske kyllinger og griser skal vokse fort nok og for at norske kuer skal produsere mer melk enn de fra naturens side er bygget for, er vi avhengig av å importere store mengder karbohydrater og proteiner.

Karbohydratene kommer fra land som Kazakhstan og Argentina. Proteinene kommer fra Brasil. Der de dyrker soya. Som er den desidert største og viktigste proteinkilden for norske husdyr. Soyaen som skal til Norge dyrkes i delstaten Mato Grosso - nærmeste nabo til Amazonas og fraktes tusenvis av kilometer med lastebil før den skipes til Norge. Denne skjøre verdikjeden er det altså som holder norsk landbruk gående. I dag.

Det fungerer på et vis, men det er ikke mye som skal til før norske kylling- og svineprodusenter må sende dyrene til slakteriet. Og det blir tomt for smør. Igjen.

Så hva gjør vi hvis vi ikke får tak i den soyaen vi trenger? Importerer vi svinekjøtt fra Danmark? Og kylling fra Tyskland?

Eller skal vi akseptere at kyllingene vokser litt saktere. At grisene bruker litt lengre tid på å bli feite. Og at kuene lager litt mindre melk. Hver. Og heller hatt flere kuer. Og kyllinger. Skal vi like godt akseptere at vi ikke kan drive like kostnadseffektivt som i andre land? Det ville blitt dyrere. Men ikke mye.

Vi produserer fisk i Norge også. I store mengder. Det skal sies. Men denne produksjon er utelukkende basert på import av råvarer. Fiskeolje og fiskemel fra Peru, korn fra Tyskland og Kazakhstan. Og soya. Fra Brasil.

Så norske myndigheter tar ikke mat på alvor. Og det burde de gjøre. Det er deres plikt. Sikker og bærekraftig tilgang på sunn, god og næringsrik mat er noe vi har krav på. Vi blir ikke mette av handlegater i London!

Og er ikke godt nok å kjøpe seg ut av det. Mat er og blir et nasjonalt anliggende. Vi kan ikke stole på andre. Når krisene inntreffer. Og det kommer de til å gjøre. Heller før enn senere.

9 kommentarer

Judas Iscaroit

27.07.2017 kl.12:30

Alle politikere og byråkrater svikter sine egne borgere. Det som skjer er at dem ønsker mer beskatning, nedbygging av landet. Og som bonus for disse politikere og byråkrater skattefire stillinger i utlandet. For å være medløpere for globalismen som har til mål å sentralisere alt, og skape produksjons region. Der multinasjonale selskaper skal bestemme hva som skal produseres der. Der folk blir tvangsflyttet til de steder "lederne" har nytte av dem.

John

27.07.2017 kl.14:37

Hvor mye (trygd) skal bøndene ha før de blir fornøyd? Vi bøtter ut penger til dem, allikevel er maten i Norge altfor dyr. Bøndene mangler konkurranse, slik at de kan fremskaffe billig og god mat . Ikke som nå , dyr og veldig dårlig!

Judas Iscaroit

27.07.2017 kl.15:12

John: Hvis du kjøper ting i butikk, vil det for det meste av prisen være til skatter og til "kjøpmannen".

Klart at det er mye grums hos bonden. Men mye av de penger dem får av staten, blir tatt tilbake av staten. Gale lover og regler gjør det forvanskende å drive med pluss. Vet om tilfeller der mattilsynet har gått ut å sagt at du kan ikke produsere kjøtt, fordi du har for lite område. Du må drepe alle dyrene. Det var ønske om å bruke østers til å rense vann, det ble av statlig hold avvist. Putte kjemikalier i vannet var det beste metoden ifølge byråkrater.

Men det kan rettes en kritikk til bonden, der han heller ut eller destruerer mat. Hvis bonden ikke tjener nok på det.

Så ting er to delt. Det er statens og byråkratiets hinder. Men det finnes bønder som ikke skulle ha drevet noe.

Her må det tenkes nytt. Men ta vare på det fornuftige, avvikle det unyttige og finn på nye områder.

Mens mentalt forvirrede mennesker i stat og kommune bør fjernes fra sine stillinger.

Niri Baklid

27.07.2017 kl.15:52

Når vi sammenlikner lønnsnivå, er ikke maten dyr i Norge.

Dette burde myndighetene kommunisere til folk.

Lekeland

27.07.2017 kl.16:54

For det første. Norge er IKKE et rikt land. At Norge har en del penger på bok er ikke ensbetydende med at alt er fryd og gammen.

Se på viktig infrastruktur som vann-nett, el-nett, jernbane, veier etc og videre på offentlig EBA som sykehus, skoler, etc, og det forfallet disse representerer så er ikke Norge rikt lenger.

Etterslepet spiser det meste av Norge har på bok...så det er sagt!

Videre, så tror jeg bøndene i Norge generelt sett ikke lider noen nød. Se bare på størrelse på boliger, bilpark osv som gjerne står oppført og parkert ved gårdsbrukene. Det er ikke småtterier og noe gjennomsnitt Ola kan drømme om.

At det er potensial for å effektivere et tydelig stresset byråkrati er vel også hevet over enhver tvil...

Løsningen er hvertfall ikke å bare pøse på med mer penger!

Mea

27.07.2017 kl.17:58

Det finnes 700.000 som står utenfor arbeidslivet i Norge. Vi har også tusner av nedlagte gårder og småbruk. Det er derfor ufattelig at maten blir billigere ved å sendes til Kina og andre land for bearbeidelse for så og sendes tilbake. Det er ufattelig at vi ikke kan produsere mat i Norge til priser vi kan leve med og som opprettholder matproduksjonen i Norge. Innfør borgerlønn for den svakeste gruppen og sett dem i arbeid.

Med ny ledlys teknologi kan man nå også produsere hurtigvoksende grønnsaker uten sprøytemidler og til minimale kostnader. Dette kan gå året rundt og i gruver, kjellere og innendørsanlegg. I Gruvene under Brevik by kunne vi dyrket hurtigvoksende grønnsaker året rund, og vi snakker om 25 mil med gruveganger og grønnsaker som kan dyrkes i 16 etasjer (25X16)

Når det kommer til denne myten at vi er verdens rikeste land så ligger vi på 14 plass over verdens mest forgjeldede nasjoner. Oljefondet dekker ikke engang statens foreløpige pensjonsforpliktelser på 7800 milliarder. Norge går nå også med underskudd, også på utenlandshandelen. Publikums samlede bruttogjeld er snart på 7000 milliarder. Boliggjelden har femdoblet seg på 15 år, og dette mens boligprisene er 30% for høye og renten er rekordlav... kan den bli rekordhøy?

Etterslepet på infrastruktur nærmer seg 5000 milliarder, og et massivt nedsalg og utsalg av arvesølvet og intektsbringende næringer resulterer i boligskatt, dobling av strømpriser og nå også vannpriser som kan øke 140%. Noen sted må jo pengene kopmme fra, og med en næringsminister som ikke forstår poenget med at staten (Det er oss) skal være langsiktige eiere, så blir det neppe bedre. Tvert i mot!

Rødgrønt hjelper heller ikke. Da Giske var næringsminister hadde han ikke lenger tro på industri og f.eks Rec solar, Elkem og Elkem Solar ble solgt til Kina. Vi skal liksom ikke ha noe igjen.

Pengene våre sendes ut av landet og brukes til å hamstre eiendom i Washington, London, Paris, Brussel og Berlin, mens verdiene tømmes her hjemme. Det selges ut som aldri før, og mot sunn fornuft og folkets vilje. Hva er poenget?

Pengene settes ellers i et risikofylt verdipapirmarked, og fordi det er så risikofyllt, så hamstrer stornasjoner som Kina, Russland, Usa og Tyskland gull i store mengder. Det norske gullet gikk på billigsalg i 2004 og 2008. Så vidt jeg forstår har vi ikke engang kornreserver i Norge. Vi skal liksom ikke ha noe i reserve når krisen kommer, og det gjør den.

Hadde dette vært en film ville jeg straks lett etter komplottet

Tor

27.07.2017 kl.21:09

Det som ingen snakker om er Nortura og Tine.

Kan være at det er der problemet ligger?

Lars

27.07.2017 kl.21:57

Så bøndene har ingen konkurranse, utenom fra resten av hele verden som generelt sett er istand til å produsere samme mat langt billigere?

Vår fabelaktige stat virker å mene at småbønder helst bør gi opp, flytte til storbyene og heve prisen på boliger enda litt mer. La resten av landet gro igjen, så kan storbonden kjøre på med 50000 kuer som slafser innpå med soyabønner fra Brasil.

Gi det et par år til så har de fått fjerna de dumme beina på dyra med selektiv avl sånn at de ikke går rundt så mye å forbrenner verdifulle kalorier som vi trenger å meske oss på.

Glasshane

28.07.2017 kl.11:46

De vanlige triksene fra bondemafiaen og deres klakkører. Det pekes på selvforsyningsgraden i landet som er på 40% og deromkring. Hva om det blir krig? Riktigok så innrømmes det at vi fisker en del i Norge også, men det påvirker tilsynelatende ikke selvforsyningsgraden av mat. Vi må ha kumelk må vite - helst fra romantiske småbruk i grisgrendte strøk. Kulturlandskapet vet dere - kulturlandskapet!

Til informasjon et klikk fra en artikkel fra havforskningsinstituttet som vel viser at vi nok ikke dør av sult når russerne ruller inn (med mindre man nekter å spise fisk)

Norge er verdens nest største eksportør av sjømat, bare slått av Kina. Hvert år bringer norske fiskerier og akvakulturnæringen på land ca. 3,9 millioner tonn fisk og sjømat. Tallene er så store at det er vanskelig å forstå omfanget av dem, men jeg skal gjøre et forsøk. I følge FAO (FNs organisasjon for ernæring, landbruk, skogbruk og fiskeri) er det daglige proteinbehovet for mennesker rundt 0,8 gram per kilo kroppsvekt. Det trengs dermed rundt 280 tonn protein per dag for å sikre byggesteinene til hver enkelt kropp i Norge. Daglig skaffer norsk fiskeri og akvakultur til veie over 2100 tonn protein. Altså ikke bare nok til våre fem millioner innbyggere, men til nesten 40 millioner mennesker! I tillegg kommer det at kvaliteten på proteiner fra sjømat er svært høy.

Skriv en ny kommentar

hits