hits

Handlegater i London

Norge er et rikt land. Et nyrikt land. Vi kjper handlegater i London.

Det gjorde ikke fatter'n.

Fatter'n min vokste opp p poteter, elgkjtt, rret, grt og melk. Og andre ting naturen og landbruket i sterdalen hadde by p. Det var ingen overflod av mat. Heller. Men han klarte seg. Om vinteren brukte han ullunderty. Som ble vasket akkurat nr det hadde sluttet kl. Fatter'n dde i 1994. Og spiste aldri Taco. For middag uten poteter var ikke middag. I hans verden.

Dette kan vi le av. I dag. Selvsagt kan vi det. Selv om det bare er en generasjon siden.

Men det er n ting vi ikke kan le av. Som ingen mennesker kan le av.

Denne ene tingen er mat. Proteiner, karbohydrater, fett, energi og de greiene der. Som er minst like viktig som tilgang p rent vann.

Selvforsyningsgraden p mat i Norge er under 40 prosent. Og dette tallet er en sannhet med modifikasjoner.

For at norske kyllinger og griser skal vokse fort nok og for at norske kuer skal produsere mer melk enn de fra naturens side er bygget for, er vi avhengig av importere store mengder karbohydrater og proteiner.

Karbohydratene kommer fra land som Kazakhstan og Argentina. Proteinene kommer fra Brasil. Der de dyrker soya. Som er den desidert strste og viktigste proteinkilden for norske husdyr. Soyaen som skal til Norge dyrkes i delstaten Mato Grosso - nrmeste nabo til Amazonas og fraktes tusenvis av kilometer med lastebil fr den skipes til Norge. Denne skjre verdikjeden er det alts som holder norsk landbruk gende. I dag.

Det fungerer p et vis, men det er ikke mye som skal til fr norske kylling- og svineprodusenter m sende dyrene til slakteriet. Og det blir tomt for smr. Igjen.

S hva gjr vi hvis vi ikke fr tak i den soyaen vi trenger? Importerer vi svinekjtt fra Danmark? Og kylling fra Tyskland?

Eller skal vi akseptere at kyllingene vokser litt saktere. At grisene bruker litt lengre tid p bli feite. Og at kuene lager litt mindre melk. Hver. Og heller hatt flere kuer. Og kyllinger. Skal vi like godt akseptere at vi ikke kan drive like kostnadseffektivt som i andre land? Det ville blitt dyrere. Men ikke mye.

Vi produserer fisk i Norge ogs. I store mengder. Det skal sies. Men denne produksjon er utelukkende basert p import av rvarer. Fiskeolje og fiskemel fra Peru, korn fra Tyskland og Kazakhstan. Og soya. Fra Brasil.

S norske myndigheter tar ikke mat p alvor. Og det burde de gjre. Det er deres plikt. Sikker og brekraftig tilgang p sunn, god og nringsrik mat er noe vi har krav p. Vi blir ikke mette av handlegater i London!

Og er ikke godt nok kjpe seg ut av det. Mat er og blir et nasjonalt anliggende. Vi kan ikke stole p andre. Nr krisene inntreffer. Og det kommer de til gjre. Heller fr enn senere.

9 kommentarer
Judas Iscaroit

Judas Iscaroit

Alle politikere og byrkrater svikter sine egne borgere. Det som skjer er at dem nsker mer beskatning, nedbygging av landet. Og som bonus for disse politikere og byrkrater skattefire stillinger i utlandet. For vre medlpere for globalismen som har til ml sentralisere alt, og skape produksjons region. Der multinasjonale selskaper skal bestemme hva som skal produseres der. Der folk blir tvangsflyttet til de steder "lederne" har nytte av dem.

Hvor mye (trygd) skal bndene ha fr de blir fornyd? Vi btter ut penger til dem, allikevel er maten i Norge altfor dyr. Bndene mangler konkurranse, slik at de kan fremskaffe billig og god mat . Ikke som n , dyr og veldig drlig!

Judas Iscaroit

Judas Iscaroit

John: Hvis du kjper ting i butikk, vil det for det meste av prisen vre til skatter og til "kjpmannen".

Klart at det er mye grums hos bonden. Men mye av de penger dem fr av staten, blir tatt tilbake av staten. Gale lover og regler gjr det forvanskende drive med pluss. Vet om tilfeller der mattilsynet har gtt ut sagt at du kan ikke produsere kjtt, fordi du har for lite omrde. Du m drepe alle dyrene. Det var nske om bruke sters til rense vann, det ble av statlig hold avvist. Putte kjemikalier i vannet var det beste metoden iflge byrkrater.

Men det kan rettes en kritikk til bonden, der han heller ut eller destruerer mat. Hvis bonden ikke tjener nok p det.

S ting er to delt. Det er statens og byrkratiets hinder. Men det finnes bnder som ikke skulle ha drevet noe.

Her m det tenkes nytt. Men ta vare p det fornuftige, avvikle det unyttige og finn p nye omrder.

Mens mentalt forvirrede mennesker i stat og kommune br fjernes fra sine stillinger.

Nr vi sammenlikner lnnsniv, er ikke maten dyr i Norge.

Dette burde myndighetene kommunisere til folk.

For det frste. Norge er IKKE et rikt land. At Norge har en del penger p bok er ikke ensbetydende med at alt er fryd og gammen.

Se p viktig infrastruktur som vann-nett, el-nett, jernbane, veier etc og videre p offentlig EBA som sykehus, skoler, etc, og det forfallet disse representerer s er ikke Norge rikt lenger.

Etterslepet spiser det meste av Norge har p bok...s det er sagt!

Videre, s tror jeg bndene i Norge generelt sett ikke lider noen nd. Se bare p strrelse p boliger, bilpark osv som gjerne str oppfrt og parkert ved grdsbrukene. Det er ikke smtterier og noe gjennomsnitt Ola kan drmme om.

At det er potensial for effektivere et tydelig stresset byrkrati er vel ogs hevet over enhver tvil...

Lsningen er hvertfall ikke bare pse p med mer penger!

Det finnes 700.000 som str utenfor arbeidslivet i Norge. Vi har ogs tusner av nedlagte grder og smbruk. Det er derfor ufattelig at maten blir billigere ved sendes til Kina og andre land for bearbeidelse for s og sendes tilbake. Det er ufattelig at vi ikke kan produsere mat i Norge til priser vi kan leve med og som opprettholder matproduksjonen i Norge. Innfr borgerlnn for den svakeste gruppen og sett dem i arbeid.

Med ny ledlys teknologi kan man n ogs produsere hurtigvoksende grnnsaker uten sprytemidler og til minimale kostnader. Dette kan g ret rundt og i gruver, kjellere og innendrsanlegg. I Gruvene under Brevik by kunne vi dyrket hurtigvoksende grnnsaker ret rund, og vi snakker om 25 mil med gruveganger og grnnsaker som kan dyrkes i 16 etasjer (25X16)

Nr det kommer til denne myten at vi er verdens rikeste land s ligger vi p 14 plass over verdens mest forgjeldede nasjoner. Oljefondet dekker ikke engang statens forelpige pensjonsforpliktelser p 7800 milliarder. Norge gr n ogs med underskudd, ogs p utenlandshandelen. Publikums samlede bruttogjeld er snart p 7000 milliarder. Boliggjelden har femdoblet seg p 15 r, og dette mens boligprisene er 30% for hye og renten er rekordlav... kan den bli rekordhy?

Etterslepet p infrastruktur nrmer seg 5000 milliarder, og et massivt nedsalg og utsalg av arveslvet og intektsbringende nringer resulterer i boligskatt, dobling av strmpriser og n ogs vannpriser som kan ke 140%. Noen sted m jo pengene kopmme fra, og med en nringsminister som ikke forstr poenget med at staten (Det er oss) skal vre langsiktige eiere, s blir det neppe bedre. Tvert i mot!

Rdgrnt hjelper heller ikke. Da Giske var nringsminister hadde han ikke lenger tro p industri og f.eks Rec solar, Elkem og Elkem Solar ble solgt til Kina. Vi skal liksom ikke ha noe igjen.

Pengene vre sendes ut av landet og brukes til hamstre eiendom i Washington, London, Paris, Brussel og Berlin, mens verdiene tmmes her hjemme. Det selges ut som aldri fr, og mot sunn fornuft og folkets vilje. Hva er poenget?

Pengene settes ellers i et risikofylt verdipapirmarked, og fordi det er s risikofyllt, s hamstrer stornasjoner som Kina, Russland, Usa og Tyskland gull i store mengder. Det norske gullet gikk p billigsalg i 2004 og 2008. S vidt jeg forstr har vi ikke engang kornreserver i Norge. Vi skal liksom ikke ha noe i reserve nr krisen kommer, og det gjr den.

Hadde dette vrt en film ville jeg straks lett etter komplottet

Det som ingen snakker om er Nortura og Tine.

Kan vre at det er der problemet ligger?

S bndene har ingen konkurranse, utenom fra resten av hele verden som generelt sett er istand til produsere samme mat langt billigere?

Vr fabelaktige stat virker mene at smbnder helst br gi opp, flytte til storbyene og heve prisen p boliger enda litt mer. La resten av landet gro igjen, s kan storbonden kjre p med 50000 kuer som slafser innp med soyabnner fra Brasil.

Gi det et par r til s har de ftt fjerna de dumme beina p dyra med selektiv avl snn at de ikke gr rundt s mye forbrenner verdifulle kalorier som vi trenger meske oss p.

De vanlige triksene fra bondemafiaen og deres klakkrer. Det pekes p selvforsyningsgraden i landet som er p 40% og deromkring. Hva om det blir krig? Riktigok s innrmmes det at vi fisker en del i Norge ogs, men det pvirker tilsynelatende ikke selvforsyningsgraden av mat. Vi m ha kumelk m vite - helst fra romantiske smbruk i grisgrendte strk. Kulturlandskapet vet dere - kulturlandskapet!

Til informasjon et klikk fra en artikkel fra havforskningsinstituttet som vel viser at vi nok ikke dr av sult nr russerne ruller inn (med mindre man nekter spise fisk)

Norge er verdens nest strste eksportr av sjmat, bare sltt av Kina. Hvert r bringer norske fiskerier og akvakulturnringen p land ca. 3,9 millioner tonn fisk og sjmat. Tallene er s store at det er vanskelig forst omfanget av dem, men jeg skal gjre et forsk. I flge FAO (FNs organisasjon for ernring, landbruk, skogbruk og fiskeri) er det daglige proteinbehovet for mennesker rundt 0,8 gram per kilo kroppsvekt. Det trengs dermed rundt 280 tonn protein per dag for sikre byggesteinene til hver enkelt kropp i Norge. Daglig skaffer norsk fiskeri og akvakultur til veie over 2100 tonn protein. Alts ikke bare nok til vre fem millioner innbyggere, men til nesten 40 millioner mennesker! I tillegg kommer det at kvaliteten p proteiner fra sjmat er svrt hy.

Skriv en ny kommentar