Effektivt!

Norsk landbruk og norsk matforsyning blir ofte beskyldt for å være lite effektivt. Ja, selv av økonomer. Særlig av økonomer, faktisk. Når jeg tenker meg om. Eller av folk som mener at de er det. Økonomer, altså.

Det komiske ved dette er at økonomer burde vite hva effektivitet er. Tross alt. For effektivitet måler minimal ressursbruk for å oppnå et mål. I dette tilfellet å bli mett. Og norsk landbruk og matforsyning sørger for at vi nordmenn må bruke minst ressurser - av alle mennesker i verden - for å bli mette. På god, sunn og næringsrik mat.

1,5 timer må vi jobbe for å kunne kjøpe mat for en hel uke. Hvis ikke dette er effektivt, vet ikke jeg. En svenske må til sammenligning jobbe 41% lenger og en østerriker langt mer enn dobbelt så lenge. For å bli mette.

Og når vi tillegg vet at de aller fleste norske bønder jobber i andre yrker ved siden av å produsere mat og at landbruket er helt avgjørende for at landet vårt ser ut sånn som vi - og alle turistene - ønsker at Norge skal se ut, snakker vi om effektivitet på høyt nivå.

Ja, så høyt nivå at selv økonomer burde forstå det.

Ã?n kommentar

Juge

19.07.2017 kl.12:59

Økonomer er vår tids klovner. Nå har de spådd boligkrakk og enorm katastrofe i minst 10-12 år...jeg venter fremdeles. Og så har du dem som synes eiendomsskatt er helt ok og rettferdig. Niks..den tar ikke hensyn til folks inntekt. Mega urettferdig og frekk skatt. For ikke å snakke om alle økonomene innen det offentlige..helbom og overskridelser og feilberegninger er heller regelen enn unntaket. Det sløses noe vanvittig.

Ikke klag på bøndene.

Skriv en ny kommentar

hits