Lite gjennomtenkt

Gunnar Stavrum har fått noe for seg. Hva han har fått for seg er litt usikkert. Utydelig. Diffust.

Men det kan virke som om han har fått det for seg at det eneste resultatet av et noenlunde bærekraftig norsk landbruk er at norske forbrukere må betale helt sjukt mye for maten sin. Eller at norske skattebetalere må betale mer i skatt. Eller gjerne begge deler.

Det hele er ganske diffust. Som sagt.

For priser er et resultat av kostnader og kjøpekraft. Og når begge er høye - slik som i Norge - blir prisene det samme. Jeg betalte 480 kroner for å klippe håret forrige uke, for å si det sånn. Og jeg har ikke særlig mye hår engang!

Norsk landbruk og matindustri gir arbeid (og skatteinntekter) til nesten 100,000 nordmenn og den rene verdiskapingen (målt i produkter og tjenester) overstiger lett 200 milliarder kroner. Hvert år. Og da har jeg ikke tatt med de verdiene som skapes gjennom at norske bønder bidrar sterkt til at Norge ser ut slik vi ønsker at Norge skal se ut.

Så Gunnar Stavrum må gjerne tro på det han har fått for seg. For all del. Men spesielt gjennomtenkt er det ikke!

6 kommentarer

Skvatt

19.05.2017 kl.12:35

So sant, so sant, ikkje nokon betalar ein mindre del or løna si for maten enn me gjer i verdas beste land, sann. Difor er det heilt rett or bøndene å krevje minst dubla løn og minst dubla subsidiar, gjedna i kombinasjon med høgare importvern for ikkje å nemne importforbod for alle slag matvarar. Tenk på folkjehelsa! Jau!

Skeptisk

19.05.2017 kl.15:37

200 milliarder kroner i verdiskaping er over 5 prosent av BNP. Tror du på dette selv? En enkel sjekk hos SSB (kilde nederst) viser at det korrekte tallet er 0,5 prosent, noe som gir en årlig verdiskaping på i underkant av 20 milliarder.

Men dette er uansett litt beside the point, ettersom alternativavkastningen av arbeidskraften sannsynligvis hadde vært høyere i andre næringer, hvor Norge i større grad har komparative fortrinn.

Kan ingen kvalitetssikre disse greiene før de blir trykt? Mener selv det finnes flere gode argumenter for subsidie av norsk landbruk, men det bidraget til verdiskaping og budsjettbalansen er ikke et av dem.

https://www.ssb.no/jord-skog-jakt-og-fiskeri/artikler-og-publikasjoner/landbruket-i-norge-2015

Anders Nordstad

19.05.2017 kl.16:43

Til Skeptisk: norsk landbruk og norsk matindustri henger uløselig sammen. Les gjerne denne rapporten før du påstår at tallene ikke stemmer. http://matogindustri.no/matogindustri/dokument/Mat_og_industri_2016.pdf

Magnus Klaffen

19.05.2017 kl.17:49

Hvorfor må minstepensjonister betale overpris på maten for å holde bønder i bygder "der ingen kunne tru at nokon kunne bu"? Hvorfor må jeg betale toll på frosne grønnsaker som ikke produseres i Norge? Nei, når til og med reinsdyra må ha 1000 tonn med kraftfor er det på tid spørre seg om norsk landbruk er på feil vei.

Henrik Trøen

19.05.2017 kl.18:18

Til Magnus Klaffen. Tror du Nordstad aner hva en minstepensjonist har utbetalt pr. mnd? Til Skvatt. Ikke bare importforbud for all mat men også restriksjoner på hvor mye fisk vi skal få lov å spise.

Boikotter norsk mat

20.05.2017 kl.14:33

Etter bøndenes stadige aksjoner med å blokkere kornlager, matlager og sperre trafikken har jeg bestemt meg for å boikotte mat fra norske bønder så langt det lar seg gjøre. Vi er en gjeng på 2-300 personer som gjør dette nå, og vi vokser raskt!

Vi er lei bøndenes måte å aksjonere på! Vi har fått nok! Nå setter vi foten ned! La bøndene få smake forbrukermakten på samme måte som Rema 1000!

Vi er ikke nødvendigvis uenig av at bøndene burde fått en større prosent av kaka, men at de sier nei til en større lønnsvekst enn folk flest og i tillegg velger å skape samfunnsmessige problemer!! Bøndene aksjonerer. Nå skal de få kjenner aksjoner tilbake.

Skriv en ny kommentar

hits