Om Per Harald Grue og de greiene der

"Bøndene krever 1,4 milliarder"

"Bøndene i harnisk over statens tilbud"

"Bøndene krever mer"

"Bøndene får 400 millioner"

"Bøndene misfornøyde med årets oppgjør"

Og sånn har overskriftene vært i snart 70 år. Bøndene er i medias søkelys omtrent én gang i året. I mai. Ikke så rart at myten om den kravstore norske bonden har oppstått. Og det er synd. For de er bra folk. De også. Omtrent som oss andre. Ikke verdensklasse, kanskje. Noen av oss. Men vi er helt ok.

Bøndene har i tillegg påtatt seg viktige samfunnsoppdrag. De skaffer oss andre mat og sørger for at landet vårt ser ut slik vi vil at landet vårt skal se ut. De skaffer oss god, sunn og næringsrik mat til en fornuftig pris. For oss andre. Selv om noen mener at de burde gjøre det til en brøkdel av prisen. At de burde gjøre det skikkelig billig når alt annet er skikkelig dyrt. Dem om det.

Så hvem har skylden? Skylden for at myten om den kravstore bonden har oppstått. Er det media? Som ikke interesserer seg for andre sider av norsk matproduksjon. Eller er det Per Harald Grue? Det eneste mennesket i verden som noensinne har forstått jordbruksoppgjøret. Eller er det vår egen feil? Fordi vi ikke liker at andre får? Og ikke vi.

Jeg vet ikke. Dette heller.

Men jeg tror folk flest synes bønder er bra folk. Som fortjener den lille lønna de får. For alt strevet. Jeg tror folk flest liker bønder. Og er glade for at noen gidder å stå opp før alle oss andre for å lage mat til oss.

Jeg tror ikke folk flest er like begeistret over de monopolliknende samvirkebedriftene. Som synes konkurranse er ganske brysomt. Disse virksomhetene som også har fått oppgaven som markedsregulator. Bare ordet markedsregulator vekker sterke assosiasjoner til noe som ikke er bra. Til noe som ikke er fritt. Som ikke er et marked.

Når markedene for landbruksprodukter først skal reguleres, er det i og for seg fornuftig at markedene regulerer seg selv. Men når regulatorene samtidig er kommersielle aktører med svært dominerende markedsposisjoner, som er i disse markedene for å tjene penger, er det ikke til å komme fra at det blir uklart for folk hvilken hatt de har på seg.

Det virker heller ikke som bøndene styrer eller kontrollerer disse virksomhetene i særlig grad. Det virker som de styrer seg selv. Og da er mye av vitsen borte. For bøndene.

Ã?n kommentar

Laila Monica Nikolaisen

05.05.2017 kl.17:50

JEG ER IKKE SINNSYK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Skriv en ny kommentar

hits