Nabo'n min

Dette er en av mine nærmeste naboer. I Asker kommune. Like utenfor Oslo.

Jeg kjenner'n ikke - han som driver gården altså - men vi nikker til hverandre når vi møtes og jeg synes det er fint at han er der.

Han dyrker korn. Nabo'n min. Litt korn. Veldig lite korn. For å være dønn ærlig. Men han gir seg ikke. Han dyrker og dyrker. Han dyrker like lite korn som en dansk, svensk eller tysk bonde kunne høstet inn på et kvarter. Omtrent. Og til en mye lavere kostnad. Helt sikkert. For EU produserer over 300 ganger så mye korn som Norge. Og EU eksporterer hver uke nesten dobbelt så mye korn som norske bakere trenger. Hvert år!! Hver uke eksporterer EU 500,000 tonn med matkorn.

Så hvorfor skal vi dyrke noe sjæl? I det hele tatt? For at jeg skal ha noe fint å se på når jeg går tur? For at rådyrene i Asker skal ha et trygt sted å være?

Nei - vi skal dyrke korn fordi det er viktig at vi gjør det. Det har en verdi. En stor verdi. At vi dyrker vår egen mat. Fordi mat er et primærbehov. Og et nasjonalt anliggende. Det er viktig for oss. Viktigere enn både Paradise Hotell og svineribbe til 19,90. Hos Kiwi. Eller Coop. Eller hva det heter.

Han dyrket grønnsaker også. Før. Nabo'n min. Nå leier han ut drivhusene sine til folk som trenger et sted til båtene sine. Om vinteren. Han må jo betale strømregningene sine. Han også.

Jeg vet ikke om nabo'n min har noen til å ta over gården etter seg. Men jeg håper det. Jeg håper noen vil fortsette å dyrke korn i nabolaget mitt. Og at de ikke bygger et kjøpesenter der. Eller et gamlehjem. Ikke fordi jeg har noe i mot eldre mennesker - for all del! Men fordi det er verdifullt å lage sin egen mat.

Landbruksministeren vil nå at nabo'n min skal drive større. Dyrke mer. Men hvordan? Jeg har ikke tenkt til å flytte på meg.

For å si det sånn.

6 kommentarer

Jaudå

28.03.2017 kl.22:46

Jeg har nesten lik utsikt. Men jeg kaller ikke den bonden naboen min. Han er litt for langt borte. Ikke dyrker han korn heller. Jeg vet han har kyr. Så da er det vel helst melk..og kjøtt. Han har også en lang, lang rekke med hvite rundballer på det ene jordet. Jeg ser hovedhuset og enten en låve eller et fjøs. Men han skal visst ha griser også, så det er kanskje flere bygninger. Jeg ser ikke alt pga en skog. Bøndene rundt her har sluttet med korn og grønnsaker. Det går i dyr. Like greit, for det er sinnsykt med brunsnegler på eiendommene deres, så de ville neppe fått så mye å tjene penger på....

Skvatt

29.03.2017 kl.11:23

Orsak, men er det ikkje nokon som tenkjer på sjølvberging lengre? Me lyt dyrkja kødn alle saman slik at me lyt klara oss sjølve og ikkje importera noko. Det lyt ikkje vêre naudsynt. Og lukkelegvis er dette noko som fleire menneskje er samde i enn nokon gong føre, av di aldri føre hev Senterpartiet hatt meir auke i uppslutnaden. Og er det noko dei ynskjer å innføra so er det nett sjølvberging. Gildt og sælt!

andy

29.03.2017 kl.13:44

hmmm helt latterlig at han skal dyrke den marken midt i Asker. Hele Norge står ledig til å bli tatt over, da alle flytter inn til byene. Skulle den dommedagsprofitien din slå til så vil det være en enkel sak og ta opp et nedlagt jordbruk, men mat blir vel kanskje det minste problemet, for å si det sånn. Bønder i nærområdene må spesialisere seg og ikke drive med korn.

30.03.2017 kl.03:32

andy:

Latterlig? Profiti??

Enkelte ganger er det bedre å holde kjeft og la folk tro du er idiot enn å åpne kjeften og fjerne all tvil.

Lykke til med å "ta opp et nedlagt jordbruk" hvis behovet skulle oppstå.

Har du jobb?

30.03.2017 kl.10:27

Kanskje du heller burde sove litt, enn å sitte oppe og drikke rødvin.

andy

31.03.2017 kl.07:52

Til deg som skrive "Enkelte ganger er det bedre å holde kjeft og la folk tro du er idiot enn å åpne kjeften og fjerne all tvil" Heller det enn DRITTSEKK!

Skriv en ny kommentar

hits