Tenke nytt?

Norske bønder produserer for mye lamme- og svinekjøtt. For mange egg. Og høner. For mye melk. Og for lite storfekjøtt. Fordi kuene er så sabla effektive. Så effektive at det trengs færre kuer for å produsere for mye melk. For å oppnå denne effektiviteten bruker norske bønder sju og en halv milliarder. Kroner. På kraftfôr. Hvorav halvparten er importert. Fra den andre enden av kloden.

Norske bønder bruker altså veldig mye penger på å produsere for mye av det meste og for lite av noe annet.

Og dette skjer ikke fordi norske bønder er dumme. Langt derifra! Det skjer fordi norske bønder er rasjonelle. De gjør det som lønner seg. Naturligvis. De gjør det fordi landbrukspolitikken gjør kraftfôr billig. Så billig at det ikke lønner seg å la dyrene spise mer av det vi faktisk har mye av - nemlig gress.

Og nå vil den norske regjeringen ha enda mer. Mye mer. Av det samme. Større effektivitet for å produsere enda mer. Av ting vi ikke trenger. Fordi dette skal være lønnsomt. Og kostnadseffektivt. Det skal gi økt lønnsomhet i norsk landbruk. Ifølge regjeringen.

Noen vil hevde at dette er smart. Selv om det er veldig vanskelig å forstå hvordan det kan være akkurat det.

Kanskje det er på tide å tenke nytt? Annerledes? Bedre?

4 kommentarer

28.02.2017 kl.17:38

Med store fremskritt i autonom teknologi for gårder er det ikke lenge igjen til hele prosessen kan automatiseres og gjøres billigere og mer effektivt enn bønder klarer selv. De vil bli begrenset til vedlikehold av utstyr og maskiner til vi finner en autonom løsning for det også. Etter dette vil de i stor grad være unødvendige for prosessen. Traktoren var i sin tid også en enorm effektivisering da den kom og tok mange arbeidsplasser, og ikke glem at historien fortsatt pågår selv om det går i et mye saktere tempo når man opplever det kontra når man leser historiebøker. (Folk har en tendens til å intuitivt se på verden som statisk og ikke i konstant endring, og er grunnen til at jeg tok frem det siste punktet)

Jonas

28.02.2017 kl.21:33

I en globalisert økonomi er det enda viktigere å ha en viss grad av autonomi. Dette da en kræsj i Kina elle Saudi antagelig vil senke verdedensøkonomien. Dette vill gjøre det dyrt eller umulig å importere særlig mye da mulighetene for å låne penger blir borte. For et land å tenke kortsiktig profitt er dumt.

Lise

01.03.2017 kl.03:12

Hmmm.. Jeg er kanskje helt idiot. Men hvis bonden produserer for mye melk, svinekjøtt og egg, hvor blir det av overskuddet? BLir det kastet? Det blir vel solgt? Og da er det vel ikke for mye?

norsk

10.03.2017 kl.09:59

Riktigt bra läsning faktiskt.

http://www.norsk-odds.net/oddstips/

Skriv en ny kommentar

hits