Billig-Nirvana


"Norsk mat er dyr på grunn av den helvetes landbrukspolitikken!", er det mange som roper. Ja, økonomer også. Og de krever å bli trodd. 
Men de tar feil. Fullstendig feil. 
Norsk mat er dyr fordi vi har så mye penger. Vi kjøper handlegater i London - og Tesla S for å slippe å stå i kø.


La meg ta et eksempel. Som jeg kjenner godt:Norsk matkorn koster omtrent to og en halv krone. Matkorn på verdensmarkedet koster én og en halv. Kroner altså. 
Og hvor mye koster et brød? Som inneholder et halvt kilo av dette kornet. Til to og en halv krone. Per kilo. Jo da, for et brød betaler vi 25-40 kroner. Uten å blunke. 
Kostnadene til selve kornet - den viktigste bestanddelen i et brød - utgjør 3-5% av brødprisen. 
"Og hvem er det som jukser her?" 
kan man spørre seg. Svaret er at ingen jukser. Alle handler rasjonelt. 
Alle økononiske ledd i en verdikjede har til oppgave å hente ut de høyeste prisene som kjøperne i neste ledd er villige til å betale. Det kalles marked. Og markedsmekanisme. 
Og dette er det økonomer og andre såkalte markedsliberalister som ikke forstår. Utrolig nok. 
Markeder fungerer ikke sånn at aktørene baserer sine priser på en kostnadskalkyle. Prisene baserer seg på hva folk er villige til å betale. Eller er det noen som tror at Apple produserer iPhone i et lavkostland for å gi denne kostnadsfordelen videre til kundene sine?? Eller at Norgesgruppen produserer mat i utlandet til sine EVM for å gjøre disse produktene billige? For oss? 
Og for Norges del er det slik at betalingsviljen og -evnen er ekstremt høy - derfor blir prisene høye. 
Maten er dyr i Sveits også.
For å si det sånn. 
Noen tror at maten blir billigere hvis vi fjerner tollen på matvarer. Det er en fin og naiv tanke. Men den er altså feil.

Ja, noen tror at det finnes et slags billig-nirvana her på jord - et sted der lønningene er veldig høye og prisene veldig lave. Når vi nordmenn eksporterer vår voldsomme kjøpekraft, er det kanskje lett å tro at dette stedet faktisk finnes. Men det finnes altså ikke. Det kan ikke finnes.

Og hvis det er noen trøst kan jeg bare si at folk her i Tyskland - hvor jeg bor - også synes maten er skikkelig dyr. Dem om det.

Foto: caranddriver.com

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits