Verdivalg

Hvorfor trenger vi politikere? Egentlig. I den grad vi gjør det. Egentlig.

Jeg tror vi trenger politikere for å foreta verdivalg.

For vi andre velger jo stort sett det enkle og kortsiktige fremfor det kompliserte og langsiktige. Hver gang. Vi velger pris fremfor verdi i ni av 10 tilfeller. Vi kjøper ikke el-bil fordi vi er opptatt av miljøet for å si det sånn.

Så hvordan er det egentlig med norske politikere? Egentlig? Når de ikke er opptatt med ulv og andre viktige saker.

Vel - de snakker mye om miljø. Og om bærekraft. Om grønt skifte, fornybare ressurser og sånn. Og det er jo bra. I og for seg. Men når det kommer til realpolitikken ser det annerledes ut. Helt annerledes. Da er det fullt fokus på enda mer fossil energi og på å fylle fjordene våre med soya fra Brasil. Og de fjordene vi ikke fyller med soya fra Brasil, fyller vi med avfallet fra gruvedrift.

Selv jeg skjønner at det er penger å tjene på å utvinne olje, på å fôre opp sjuke mengder med laks og på å gjøre gull av gråstein gjennom å tømme fjellene våre for verdifulle materialer. Så jeg trenger ikke politikere til dette.

Jeg trenger politikere til å hjelpe til med å ta de vanskelige valgene. De som ikke er enkle og kortsiktige. De som kanskje krever at vi tenker nytt. For å skape et langsiktig og bærekraftig samfunn. Sånn at barna våre har noe å se fram til.

Og vi har mange ressurser i landet vårt. Heldigvis. Og det er de vi må leve av. Vi må koble ressurser sammen med kompetanse og kapital. For da kan vi skape noe. Noe som varer.

Men da må vi virkelig begynne å se på de fornybare ressursene vi har. På alvor. Og ikke på de andre. De som blir borte. For det er ikke bærekraftig. Det sier seg selv. Egentlig.

Men vi får kanskje bare de politikerne vi fortjener?

Foto: no.wikipedia.org

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits