Dobbel pris

Jeg har ingenting i mot økologi. Eller økologisk mat. Ingen verdens ting. Og hvorfor skulle jeg det? Folk må jo få lov til å tro på hva de vil. Og spise hva de vil. Synes jeg.

Og hvis noen synes at det gir dem en bedre følelse å spise økologisk mat, må de gjøre det. For all del.

Jeg kjøper ikke økologisk mat. Jeg tror ikke noe på det. Og er derfor ikke villig til å betale noe ekstra for det. Kall meg gjerne en gjerrigknark. Eller en mat-nihilist. Eller no'

For noen år siden besøkte jeg en svensk bonde. En kornbonde. Som dyrket økologisk korn. Vi kikket ut over åkeren hans sammen da jeg - som den gamle kornkjøperen jeg er - spurte ham hvor mye han skulle ha for kornet sitt. "Tar du dobbel pris av vanlig korn?", spurte jeg. Han så litt rart på meg og svarte: "Nei - er du gal? Jeg må ha mye mer enn dobbel pris for å måtte sitte og se på denne stusselige åkeren hver dag hele sommeren" Og åkeren hans så virkelig stusselig ut. Det skal han ha.

Men - som sagt - hvis noen har lyst til å betale mye mer for maten sin enn andre - fordi det gir dem en god følelse - må de gjerne gjøre det. Ja, da bør de gjøre det.

Det eneste som irriterer meg litt med økologisk mat er at tilhengerne av denne gammeldagse måten å lage mat på, gjerne har et sterkt behov for å gi uttrykk for at de gjør bedre valg enn andre. De opphøyer seg selv.

Det blir litt som med religion, egentlig. Bortsett fra at religion er ærligere. På sett og vis. Religion utgir seg ikke for å være noe annet enn det er - et livssyn. Troen på økologisk mat derimot er en tro som prøver å gi inntrykk av å være vitenskapelig. Økologisk mat er en slags kvasi-vitenskap. Som er mer ideologisk enn vitenskapelig fundert. Og den er uansett ingen løsning på verdens utfordring med å skaffe sunn, trygg og god mat til jordens stadig voksende befolkning.

Men så lenge tilhengerne av økologisk mat kutter ut misjoneringen sin, har jeg ingenting i mot økologisk mat. Ingen verdens ting.

Foto: landbrukstidende.no

Ã?n kommentar

Tore Jardar S Wirgenes

19.01.2017 kl.21:03

Dette er svada og helt meningsløst. Forventer mer av deg. Økologisk er kun et minstekrav regelverk. Men det genererer et mangfold som er yderst viktig for framtidsbonden. Ikke noe gammelt, men ny forståelse for neste generasjoner. Siden det kun er et minstekrav regelverk, så er det like mange løsninger som antall bønder. Det store nå handler om hvordan feks kjøttproduksjon kan være klimapositivt. Da er det ikke sprøytemidler og kunstgjødsel som er greia. Og hvis man snakker om å bygge humus og carbon i korn og grønnsaksproduksjon så er det heller ikke kunstgjødsel og sprøytemidler som er svaret. Eller hva med meitemark, bier, viktige sopper og bakterier? Trenger de slite eller trenger de å bli stimulert? Hva med pushing for solide husdyrraser i fjørfe bransjen? . Hva med pushing av beiteplikt? Hva med å pushe mer av gårdens ressursgrunnlag? Pushe at alle husdyr har rett på sol og eng? Det er dette økologisk landbruk handler om. Er det sært eller gammeldags? Nei, det handler om framtida, hva folk forventer, og om ressursforvaltning. Du får ta deg en tur til noen økologiske bønder å lære seg opp litt.

Skriv en ny kommentar

hits