Catch-22

Trenger vi norske bønder? Trenger vi norske råvarer?

Noen hevder at vi ikke gjør det.

Fordi det er så dyrt. Sier de.

Tja - det kommer selvsagt an på hvordan man måler det. Og om man sammenligner epler med epler. Eller epler med noe annet. Grapefrukt eller no'.

Nok om det.

Det som ofte blir oversett er at norske råvarer er viktige. Svært viktige. På flere måter. For mange virksomheter. Og for svært mange mennesker. I Norge.

For norsk næringsmiddelindustri for eksempel. Den nest største industribransjen i Norge. Som ikke er beskyttet av høye tollmurer. Som noen tror. Eller velger å tro. Fordi de ikke vet bedre. Eller gidder å finne ut av det.

For norsk næringsmiddelindustri er i høyeste grad utsatt for konkurranse. Særlig for den delen av industrien som driver med bearbeiding av landbruksvarer.

Norsk næringsmiddelindustri tar allikevel opp kampen mot de store internasjonale aktørene i matmarkedet. Til tross for norske lønns-, investerings- og råvarekostnader.

Norsk matindustri består i dag av 2,100 bedrifter spredt over hele landet, som sysselsetter 48,995 mennesker, omsetter for 215 milliarder, investerer 6 milliarder i året og bruker nesten 1 milliard i året på forskning og utvikling.

Men dersom tilgangen på norske råvarer blir borte, vil det ikke lenger være grunnlag for å ha næringsmiddelproduksjon i Norge. Det sier seg selv.

Og uten norsk næringsmiddelindustri vil det heller ikke være grunnlag for norske bønder til å produsere råvarene som danner grunnlaget for denne verdiskapingen.

En mer klassisk "Catch-22" skal man lete lenge etter:

Ingen bønder - ingen norsk næringsmiddelindustri.

Ingen norsk næringsmiddelindustri - ingen bønder.

Og så får folk som er betydelig klokere enn meg, vurdere hva som er klokest for oss mennesker som klamrer oss fast på denne steinhylla i utkanten av Europa - bønder og matindustri. Eller ingen av delene.

Foto: www.narbakst.no

2 kommentarer

Anders

15.01.2017 kl.17:51

Hvorfor kan ikke norsk næringsmiddelindustri gjøre det utmerket med utenlandske råvarer i sin bearbeidelse? Industrien kan enten kjøpe varer fra norske eller utenlandske bønder. Med tollsatser etc. ser det ut til at norske bønder kan konkurrere. Men det er vanskelig å se at import fra utlandet vil ha vesentlig betydning for bransjen.

Kritisk

15.01.2017 kl.18:01

Svar oss hvorfor norske bønder importerer soya som kraftfor fra Brasil eller USA - og lar landet gro igjen?

Dersom norske matvarer er så fantastiske vil de tåle konkurranse fra utlandet, slik som svenske, finske, polske og danske bønder. Åpne for mer import og se hva som skjer...

Hvorfor har Norge den mest restriktive importpolitikk i Europa?

Skriv en ny kommentar

hits