hits

Catch-22

Trenger vi norske bnder? Trenger vi norske rvarer?

Noen hevder at vi ikke gjr det.

Fordi det er s dyrt. Sier de.

Tja - det kommer selvsagt an p hvordan man mler det. Og om man sammenligner epler med epler. Eller epler med noe annet. Grapefrukt eller no'.

Nok om det.

Det som ofte blir oversett er at norske rvarer er viktige. Svrt viktige. P flere mter. For mange virksomheter. Og for svrt mange mennesker. I Norge.

For norsk nringsmiddelindustri for eksempel. Den nest strste industribransjen i Norge. Som ikke er beskyttet av hye tollmurer. Som noen tror. Eller velger tro. Fordi de ikke vet bedre. Eller gidder finne ut av det.

For norsk nringsmiddelindustri er i hyeste grad utsatt for konkurranse. Srlig for den delen av industrien som driver med bearbeiding av landbruksvarer.

Norsk nringsmiddelindustri tar allikevel opp kampen mot de store internasjonale aktrene i matmarkedet. Til tross for norske lnns-, investerings- og rvarekostnader.

Norsk matindustri bestr i dag av 2,100 bedrifter spredt over hele landet, som sysselsetter 48,995 mennesker, omsetter for 215 milliarder, investerer 6 milliarder i ret og bruker nesten 1 milliard i ret p forskning og utvikling.

Men dersom tilgangen p norske rvarer blir borte, vil det ikke lenger vre grunnlag for ha nringsmiddelproduksjon i Norge. Det sier seg selv.

Og uten norsk nringsmiddelindustri vil det heller ikke vre grunnlag for norske bnder til produsere rvarene som danner grunnlaget for denne verdiskapingen.

En mer klassisk "Catch-22" skal man lete lenge etter:

Ingen bnder - ingen norsk nringsmiddelindustri.

Ingen norsk nringsmiddelindustri - ingen bnder.

Og s fr folk som er betydelig klokere enn meg, vurdere hva som er klokest for oss mennesker som klamrer oss fast p denne steinhylla i utkanten av Europa - bnder og matindustri. Eller ingen av delene.

Foto: www.narbakst.no

2 kommentarer

Hvorfor kan ikke norsk nringsmiddelindustri gjre det utmerket med utenlandske rvarer i sin bearbeidelse? Industrien kan enten kjpe varer fra norske eller utenlandske bnder. Med tollsatser etc. ser det ut til at norske bnder kan konkurrere. Men det er vanskelig se at import fra utlandet vil ha vesentlig betydning for bransjen.

Svar oss hvorfor norske bnder importerer soya som kraftfor fra Brasil eller USA - og lar landet gro igjen?

Dersom norske matvarer er s fantastiske vil de tle konkurranse fra utlandet, slik som svenske, finske, polske og danske bnder. pne for mer import og se hva som skjer...

Hvorfor har Norge den mest restriktive importpolitikk i Europa?

Skriv en ny kommentar