Sårbart

Norge importerer ganske mye soya. Til å være et så lite land. Vi importerer soya for å produsere laks, melk og kjøtt. Omtrent 600,000 tonn i året. Dette holder norsk matproduksjon i gang. Beitedyrene hadde riktignok klart seg en stund uten soya - de hadde bare vokst litt saktere og produsert vesentlig mindre melk - men både laksen og kyllingene hadde ligget syltynt an.

Og soya produseres det ganske mye av i verden. Litt over 300 millioner tonn per år. I Nord- og Sør-Amerika. Litt under halvparten av dette (ca 140 millioner tonn) omsettes på verdensmarkedet og det er USA, Brasil og Argentina som står for nesten 100% av denne eksporten. Kina's voksende velstand har ført til at landet er i særklasse den største importøren av soya. Hele 87 millioner tonn skipes dit vært år. Kina står altså alene for over 60% av verdenshandelen med soya - tendens stigende. Men selv når Kina og EU (ca 20 millioner tonn årlig import) har forsynt seg, er det jo litt igjen.

Utfordringen for Norge er bare at det ikke er tillatt å importere soyabønner som er genetisk modifisert (GMO) til landet vårt. I Argentina er 100% av soyaen GMO, i USA er det så og si 100% og i Brasil er det omtrent 95% av soyaen som er genetisk modifisert. Av de 100 millioner tonn med soya som produseres i Brasil er det altså bare 5 millioner tonn som ikke er GMO-soya. Brasil eksporterer omtrent halvparten av soya-avlingene sine og vi kan derfor anslå at det er omtrent 2,5 millioner tonn med soya som skal dekke verdens etterspørsel etter konvensjonell soya. Deriblant Norges 0,6 millioner tonn. Når vi i tillegg vet at denne soyaen hovedsakelig dyrkes i delstaten Mato Grosso - med noen tusen kilometer til nærmeste havn - er det ikke vanskelig å forstå at den norske verdikjeden for mat er noe sårbar. For å si det veldig forsiktig. Til alt overmål styres ikke kjeden av nordmenn. Den eies og styres av brasilianere.

Hvis dette er våre politikeres oppfatning av robust og sikker tilgang på mat, er det all mulig grunn til å lure på om de vet hva de snakker om. Eller om de bare stikker hodet i sanden og håper at noen andre får skylda. Når denne kjeden brytes.

For det kommer til å skje - heller før enn senere.

4 kommentarer

kjetil

10.01.2017 kl.20:30

Er løsningen å si ja til noe vi ikke vil ha (genmodifisert mat) eller å bruke makten som forbruker til å endre produksjonsmetoden? Hvis flere etterspør soya som ikke er genmodifisert så vil vel flere lage det? Jeg bare spør:)

Anders Nordstad

10.01.2017 kl.22:26

Norge står for bare 0,4% av verdens import av soyabønner, så jeg er redd vår forbrukermakt er rimelig beskjeden....

Sander Gallbert

11.01.2017 kl.06:08

Det du snakker om er luksusmatvaresikkerhet og mye taler for at vi med fordel kan redusere på den, i hvert fall endel. Norsk fiskeoppdrett er langt ifra bærekraftig, utifra et økologisk perspektiv, og usikkerheten som knytter seg til bruk av GMO kommer i tillegg.

Kritisk

11.01.2017 kl.08:53

Fin kritisk kronikk som vi trenger mer av.

Importerer soya mens landet gror igjen med krattskog - landet gror igjen. Er det dette bondeorganisasjonenes lobby kaller for "verdens beste mat"?

Det er unaturlig for laks å spise soya - og det kommer til å straffe seg.

Få slutt på matløgnene som råder i Norge - norsk mat er basert på importert kraftfor.

Skriv en ny kommentar

hits