hits

Srbart

Norge importerer ganske mye soya. Til vre et s lite land. Vi importerer soya for produsere laks, melk og kjtt. Omtrent 600,000 tonn i ret. Dette holder norsk matproduksjon i gang. Beitedyrene hadde riktignok klart seg en stund uten soya - de hadde bare vokst litt saktere og produsert vesentlig mindre melk - men bde laksen og kyllingene hadde ligget syltynt an.

Og soya produseres det ganske mye av i verden. Litt over 300 millioner tonn per r. I Nord- og Sr-Amerika. Litt under halvparten av dette (ca 140 millioner tonn) omsettes p verdensmarkedet og det er USA, Brasil og Argentina som str for nesten 100% av denne eksporten. Kina's voksende velstand har frt til at landet er i srklasse den strste importren av soya. Hele 87 millioner tonn skipes dit vrt r. Kina str alts alene for over 60% av verdenshandelen med soya - tendens stigende. Men selv nr Kina og EU (ca 20 millioner tonn rlig import) har forsynt seg, er det jo litt igjen.

Utfordringen for Norge er bare at det ikke er tillatt importere soyabnner som er genetisk modifisert (GMO) til landet vrt. I Argentina er 100% av soyaen GMO, i USA er det s og si 100% og i Brasil er det omtrent 95% av soyaen som er genetisk modifisert. Av de 100 millioner tonn med soya som produseres i Brasil er det alts bare 5 millioner tonn som ikke er GMO-soya. Brasil eksporterer omtrent halvparten av soya-avlingene sine og vi kan derfor ansl at det er omtrent 2,5 millioner tonn med soya som skal dekke verdens ettersprsel etter konvensjonell soya. Deriblant Norges 0,6 millioner tonn. Nr vi i tillegg vet at denne soyaen hovedsakelig dyrkes i delstaten Mato Grosso - med noen tusen kilometer til nrmeste havn - er det ikke vanskelig forst at den norske verdikjeden for mat er noe srbar. For si det veldig forsiktig. Til alt overml styres ikke kjeden av nordmenn. Den eies og styres av brasilianere.

Hvis dette er vre politikeres oppfatning av robust og sikker tilgang p mat, er det all mulig grunn til lure p om de vet hva de snakker om. Eller om de bare stikker hodet i sanden og hper at noen andre fr skylda. Nr denne kjeden brytes.

For det kommer til skje - heller fr enn senere.

4 kommentarer

Er lsningen si ja til noe vi ikke vil ha (genmodifisert mat) eller bruke makten som forbruker til endre produksjonsmetoden? Hvis flere etterspr soya som ikke er genmodifisert s vil vel flere lage det? Jeg bare spr:)

Norge str for bare 0,4% av verdens import av soyabnner, s jeg er redd vr forbrukermakt er rimelig beskjeden....

Sander Gallbert

Sander Gallbert

Det du snakker om er luksusmatvaresikkerhet og mye taler for at vi med fordel kan redusere p den, i hvert fall endel. Norsk fiskeoppdrett er langt ifra brekraftig, utifra et kologisk perspektiv, og usikkerheten som knytter seg til bruk av GMO kommer i tillegg.

Fin kritisk kronikk som vi trenger mer av.

Importerer soya mens landet gror igjen med krattskog - landet gror igjen. Er det dette bondeorganisasjonenes lobby kaller for "verdens beste mat"?

Det er unaturlig for laks spise soya - og det kommer til straffe seg.

F slutt p matlgnene som rder i Norge - norsk mat er basert p importert kraftfor.

Skriv en ny kommentar