460 kroner, takk!

Her i Tyskland - hvor jeg bor for tiden - brukes 54% av landarealet til å dyrke mat på. I Norge brukes tre. Prosent, altså. Verdiene som skapes på disse 54 prosentene utgjør bare 0,8 prosent av den totale verdiskapingen i Tyskland. Er tyskerne dumme? Noen er sikkert det - det skulle i grunnen bare mangle i et land med over 80 millioner innbyggere - men det er lite som tyder på at de er mindre smarte enn oss. Generelt sett. Tyskerne synes bare mat er viktig. Forståelig nok. Derfor er landet selvforsynt med de aller fleste matvarer.

Avokado er et unntak. Siden avokado ikke kan dyrkes i landet må den importeres. Fra Peru for eksempel. I min lokale matbutikk her i Tyskland koster en avokado fra Peru 0,45 EUR per stk. 4 kroner, altså.

Hos min lokale matbutikk i Norge - som også må importere avokado fra Peru - koster en avokado 14,95.

Det er ikke toll på avokado - verken i Tyskland eller i Norge.

Så hvorfor koster avokado fra Peru nesten 4 ganger så mye i Norge? Er det på grunn av den helvetes landbrukspolitikken?? Som gjør all mat så inni helvete dyrt her til lands. Eller er det på grunn av liten konkurranse i dagligvarehandelen? Der tre aktører selger 95 prosent av maten vår. I Tyskland er det også tre aktører som selger nesten all maten, så det er neppe forklaringen.

Nei - svaret er mye enklere enn som så. Avokadoen er dyr i Norge fordi vi har så mye penger her. Det gjør at alt koster mer. Enn det gjør i Tyskland. Avokadoen er omtrent like dyr som alt annet - relativt sett. Attpåtil spiser vi 4 ganger så mye avokado i Norge! Per person.

Min lokale frisør i Tyskland skal forøvrig ha 13 EUR for å klippe det lille håret jeg har igjen. 120 kroner, altså. Når jeg klipper det lille håret jeg fortsatt har igjen hos min lokale frisør i Norge smiler hun og sier "460 kroner, takk!".

6 kommentarer

Blomster-Ole

16.12.2016 kl.15:14

Flott! Avokadoen er selvsagt altfor billig med det klimaavtrykket den setter, den fraktes vel med fly tenker jeg. Her burde norske myndigheter gjort sitt for å leve opp til Parisavtalen, og lagt på en ekstra avgift så den hadde kostet 149,50 per stk istedenfor fattigslige 14,95. Det samme må gjøres med all mat med et usunt klimaavtrykk, altså som fraktes med fly, eller trailer, eller lasteskip, eller...ja, du skjønner tegninga, all annen frakt enn med sykkel. Vi må satse på selvberging istedet, den eneste klimavennlige løsningen.

16.12.2016 kl.22:37

og ellers går det bra med deg? hvem er du betalt av egentlig, begynner å bli ensidig denne propagandaen

Geirioe

17.12.2016 kl.00:54

Så vi fattigfolka i Norge skal flås ytterligere?? Måtte satan ete levra di dude!Bondejævel!!

Kjetil

17.12.2016 kl.04:22

Beklager, men forklaringen at vi har så mye penger holder ikke. Forskjellen i lønn er ca 12% i favør Norge (kilde: OECD statistics). Det forklarer ikke hverken avokadoen eller frisøren.

Lisa

17.12.2016 kl.05:27

selvforsynt med de fleste matvarer? Tyskland? har du kilder for denne påstanden?

Anders Nordstad

17.12.2016 kl.09:51

Her er dokumentasjonen, Lisa: https://www.ble.de/DE/01_Markt/15_Versorgungsbilanzen/Versorgungsbilanzen.html

Skriv en ny kommentar

hits