hits

Robust

Politikere er glade i ord. Som vi vet. Ett av favorittordene deres "robust". Bare sltt "streng" og "rettferdig", nr jeg tenker meg om. Robust skal det vre, alts. Alt fra helsevesen til forsvar.

Men hvordan er det egentlig med maten vr? Har vi en "robust" matforsyning? Nr vi produserer i underkant av 40% av maten vi trenger.

La oss kikke p en av de viktigste elementene i den norske matforsyningen. La oss kikke p soya. Som vi importerer i store mengder. Og bruker til bde kraft- og fiskefr.

Den vokser i Mato Grosso. I Brasil. Et par tusen kilometer inn i landet. Rett ved siden av regnskogen. Den plantes i september og hstes i februar. Mars hvis vret er drlig. Men fr den plantes m jorden den skal vokse i ha pfyll. Mye pfyll. Av kunstgjdsel. Fra Svartehavet, Asia eller Canada. Soyaen som skal til Norge kan ikke vre genetisk modifisert. Som 98 prosent av all den andre soyaen som vokser der. Derfor m den lagres separat etter at den er hstet inn. Deretter blir den kjrt et par tusen kilometer med lastebil til en havn. 1,000 lastebiler omtrent. I havnen blir den kontrollert igjen. S den ikke har blandet seg med annen soya. P veien. Deretter blir den lastet ombord i en bt. Dersom bten fr lov til legge til. Hvis det ikke ligger en bt der fra fr. Som skal til Kina for eksempel. Et land som kjper 70% av all soyaen p verdensmarkedet. Og dersom det ikke er streik blant de brasilianske havnearbeiderne. Bten frakter soyaen over Atlanteren. Og inn Oslofjorden. Til Fredrikstad - der Glomma renner ut i havet. Turen tar noen uker. Denne syklusen repeteres hver fjerde uke. Hele ret.

Det er denne kjeden som holder liv i oss. De norske melkekyrene hadde riktignok klart seg en stund uten soya. De hadde nyd seg med gress. Og produsert mindre melk. Grisene hadde nok ogs overlevd - de er ikke kresne i matveien. Men for kyllingene og laksen hadde fremtiden sett dyster ut. For si det veldig forsiktig.

Det er alts dette norske politikere kaller robust. En robust forsyning av det norske folk. Med det aller viktigste vi trenger - mat. Grunnen til at de kaller dette "robust" er enten fordi de ikke vet bedre eller fordi de ikke bryr seg.

Hva om vi hadde satset p en like robust forsyning med energi? Eller vann for den sakens skyld.

Og hvem er det som eier og styrer denne matkjeden? De er fra Brasil. Fra Mato Grosso. Hyggelige folk. Fr vi tro.

Foto: www.soybeansandcorn.com

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar