Korttenkt mat

Maten vår skal være bærekraftig og kortreist sier vi. Før vi importerer nesten to tredjedeler av den maten vi trenger. For å overleve.

Nå er det ikke alt som kan dyrkes i dette noe karrige landet vårt. Det skal innrømmes. Bananer for eksempel. Mango gror også dårlig - både nord og sør for Dombås.

Men basismatvarer som brød, melk, smør, grønnsaker, kjøtt og fisk kunne vi produsert nok av. Basert på det norske ressursgrunnlaget. Men det gjør vi ikke. Ikke i det hele tatt faktisk.

For over halvparten av råvarene i norsk kraftfôr - som gir oss melk, smør og kjøtt - er importert til Norge. Fra steder som Brasil, Argentina, Kazakhstan, Malaysia og EU.

Og hvis du tror at et grovt norsk brød virkelig er norsk, er også dette bare halve sannheten. Halvparten av matkornet må nemlig importeres. Før bakeren kan gjøre jobben sin.

Den norske laksen er så og si utelukkende fôret opp på importerte råvarer. Før den eksporteres.

Torsk og annen fisk i havet har vi riktignok mye av, men ønsker vi oss hvit fisk til frokost, lunsj og middag? Og gjedde til kvelds?

Den bærekraftige og kortreiste maten vi snakker så fint om, kan altså i beste fall kalles korttenkt!

Foto: Fotografene BeckBack

4 kommentarer

Blomster-Ole

07.12.2016 kl.17:01

Maten blir bærekraftig og kortreist bare hvis vi kun lever av det vi kan produsere selv, samt legger om til et 100% vegansk kosthold alle sammen. Bare da blir kostholdet fullstendig klimavennlig, slik det er nødt til skal vi ikke drukne i stigende havnivå alle som en. Så de fleste basismatvarene som er nevnt bør ikke være det i det hele tatt, tvert imot. Men jeg har nå innsett hva motivet for den feilslåtte matpolitikken som føres må være, det står jo svart på hvitt i teksten: Mest mulig global oppvarming for at vi skal kunne spise kortreiste bananer og mango. Nettopp, ja, tenkte jeg det ikke.

baard fiksdal

07.12.2016 kl.20:42

Har ikke lest stemmen din på en stund. Men her er du. Sterk og klar.

Knut Olsen

07.12.2016 kl.23:42

Jeg lager mye mat selv, men prøver så langt jeg kan å holde meg unna matvarer som er merket "Godt Norsk", "Nyt Norge" osv.

Stoler ikke på norske bønder.

GetReal

08.12.2016 kl.08:29

Blomster-Ole: Det du skriver er helt feil og beviser atter en gang hvorfor klimatiltakene står i stampe. Det er så mange misforståelser. Hadde 100 % av oss blitt veganere så hadde vi fått store problemer. Det er ikke nok dyrkbar mark eller næringsstoffer i maten til det. Det er snakk om å redusere inntaket. Og å skifte om til bærekraftig kjøttproduksjon. Vi må slutte å mate dyrene menneskeføde. Men kjøtt vil vi ha, for store deler av verdens overflate er udyrkbar, og dyr har den unike egenskapen å gjøre planter og gress vi mennesker ikke kan leve sv om til kjøtt. Tenk f eks hvor bærekraftig villtkjøtt er

Skriv en ny kommentar

hits