hits

Korttenkt mat

Maten vr skal vre brekraftig og kortreist sier vi. Fr vi importerer nesten to tredjedeler av den maten vi trenger. For overleve.

N er det ikke alt som kan dyrkes i dette noe karrige landet vrt. Det skal innrmmes. Bananer for eksempel. Mango gror ogs drlig - bde nord og sr for Dombs.

Men basismatvarer som brd, melk, smr, grnnsaker, kjtt og fisk kunne vi produsert nok av. Basert p det norske ressursgrunnlaget. Men det gjr vi ikke. Ikke i det hele tatt faktisk.

For over halvparten av rvarene i norsk kraftfr - som gir oss melk, smr og kjtt - er importert til Norge. Fra steder som Brasil, Argentina, Kazakhstan, Malaysia og EU.

Og hvis du tror at et grovt norsk brd virkelig er norsk, er ogs dette bare halve sannheten. Halvparten av matkornet m nemlig importeres. Fr bakeren kan gjre jobben sin.

Den norske laksen er s og si utelukkende fret opp p importerte rvarer. Fr den eksporteres.

Torsk og annen fisk i havet har vi riktignok mye av, men nsker vi oss hvit fisk til frokost, lunsj og middag? Og gjedde til kvelds?

Den brekraftige og kortreiste maten vi snakker s fint om, kan alts i beste fall kalles korttenkt!

Foto: Fotografene BeckBack

4 kommentarer

Maten blir brekraftig og kortreist bare hvis vi kun lever av det vi kan produsere selv, samt legger om til et 100% vegansk kosthold alle sammen. Bare da blir kostholdet fullstendig klimavennlig, slik det er ndt til skal vi ikke drukne i stigende havniv alle som en. S de fleste basismatvarene som er nevnt br ikke vre det i det hele tatt, tvert imot. Men jeg har n innsett hva motivet for den feilsltte matpolitikken som fres m vre, det str jo svart p hvitt i teksten: Mest mulig global oppvarming for at vi skal kunne spise kortreiste bananer og mango. Nettopp, ja, tenkte jeg det ikke.

Har ikke lest stemmen din p en stund. Men her er du. Sterk og klar.

Jeg lager mye mat selv, men prver s langt jeg kan holde meg unna matvarer som er merket "Godt Norsk", "Nyt Norge" osv.

Stoler ikke p norske bnder.

Blomster-Ole: Det du skriver er helt feil og beviser atter en gang hvorfor klimatiltakene str i stampe. Det er s mange misforstelser. Hadde 100 % av oss blitt veganere s hadde vi ftt store problemer. Det er ikke nok dyrkbar mark eller nringsstoffer i maten til det. Det er snakk om redusere inntaket. Og skifte om til brekraftig kjttproduksjon. Vi m slutte mate dyrene menneskefde. Men kjtt vil vi ha, for store deler av verdens overflate er udyrkbar, og dyr har den unike egenskapen gjre planter og gress vi mennesker ikke kan leve sv om til kjtt. Tenk f eks hvor brekraftig villtkjtt er

Skriv en ny kommentar